Whois Sorgulama

Whois Sorgulama ile alan adı sahibi ve site hakkında tüm bilgiler için whois sorgulama aracını kullanabilirsiniz.

Bir URL girin



Whois Sorgulama Nedir?

Whois Sorgulama

Yazı içerisinde Whois Sorgulama, alan adı gizliliği gibi web siteniz için işe yarayacak bilgilere değineceğiz. Alan adı sahibi olmadan önce ve sahip olma sırasında alan adı satıcısı ile işlem yaparken bazı küçük detayları bilerek işlem yapmak, ileride başınızın ağrımaması için kilit bir noktayı temsil etmektedir. Bu yüzden hem alan adı sahibi olma, hem de sorgulama işlemleri konusunda bilgilere göz atalım.

Whois Nedir ?

Whois, İngilizce’de soru kelimesi olan “Who” kelimesinden kökünü alarak ortaya çıkmıştır.  Whois “Alan Adı Sorgulama” işlemini içermektedir. Whois “alan adı sahibi, alan adı yönetici ve alan adı teknik işler görevli bilgisi” şeklinde üç bölümden oluşmaktadır. Alan adları (domain) birer mülktür. Bunlar bir ev-arsa gibi satılabilir, kiralanabilir veya paylaşılabilir.  O alan adına sahip site içerisinde herhangi bir şekilde yasal olmayan, uygunsuz ve cezai işlem gerektiren veriler yer alabilir. Bu durumda domain sahibinin tespit edilmesi gerekir. Bunların haricinde domain ile ilgili teknik bir sorunun söz konusu olduğu durumlarda da domain sahibine ulaşılması gerekebilir. İşte bu noktada sorgulama ve araştırma yapılmasına olanak sağlayan sistem Whois’tir. Genel anlamda Whois, alan adlarının veya IP numaralarının kime ait olduğu bilgisini veren rapor mekanizmasıdır. Bu rapor içerisinde birçok bilgiye erişmek mümkündür.

Whois Gizleme Nedir ?  

Bir domain sahibi olduğunuz zaman, size ait hakkınızdaki tüm bilgiler herkesin erişim sağlayabileceği bir kamuya açık olan bir veri tabanı içerisine kaydedilir. Bu yüzden Whois sorgulama işlemi oldukça basittir. Whois sorgulama alanına domain yazılarak kolayca ulaşılabilir. Fakat bir sorun vardır. O da genel kullanıcılar veya programcılar ad, adres ve telefon numarası gibi kişisel bilgilerinize kolayca ulaşabilmektedir. Whois gizleme bu noktada önem kazanmaktadır. Bu yüzden alan adı sahibi olurken domain satıcısı firma bilgilerin gizlenmesi için sunulan seçeneği kabul etmektir. Bu imkandan faydalanarak kişisel bilgilerinizin gizliliğini sağlayabilir, işinizle ilgili verilere ulaşmak her kişiyi uzak tutabilirsiniz. Peki, eğer domain bilgileriniz kamu açık olursa ne olur ?

 

ICANN kuruluşu kesin bir dille Whois bilgilerinin başka amaçlarla kullanılması için talep edilmemesini belirtmesine rağmen, bu talepleri gerçekleştiren şüpheli kişilerle karşılaşmanız mümkündür. Sizlere rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirler. Bu kişiler sizinle irtibata geçerek, kendi hizmetlerini ve sattıkları ürünleri tanıtma seferberliğine girebilir ve hatta alan adını kendisine yöneltmeniz konusunda üzerinizde baskı kurabilirler. Bu amaçla yazan kişilerin sizlerin iyiliğini isteyerek bunları yaptıklarını söylemek mümkün değildir. Çünkü bu kişilerin öncelikli niyeti sizleri dolandırmaktır. Bu kötü niyetli kişiler bilgilerinizi düzenlemek için ödeme yapmanızı ve   alan adınızın güvenliğinin sağlanmasını gerçekleştirmek için ücret ödemenizi talep edebilirler. Gizlilik olmadan bir alan adını kaydetmek güvenlik sağlamamaktadır.

 

Whois Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Whois sorgulama işlemini manuel ya da otomatik olarak yapmak mümkündür. Whois sorgulama işlemi ICANN veri tabanı üzerinden yapılmaktadır. Sırf Whois sorgulaması için açılmış siteler olduğu gibi, her domain satıcısı şirketin Whois sorgulama ekranı kullanılarak bu sorgulama işlemi yapılabilir.

 

Whois Veritabanı Hangi Bilgileri Depolar ?

Whois sorgulaması yolu ile elde ettiğimiz bilgiler, domain satıcı olan firma tarafından sağlanmaktadır. Whois sorgulama sonucunda ulaşılabilecek bilgilerin miktarı alan adı kaydedilirken yapılan işlemin çeşidini göre değişmektedir. Sorgulama sonucunda genel olarak elde edilebilecek bilgileri şöyle sıralayabiliriz : “Hosting Sunucu Bilgileri, Kayıt Edicinin Adı, Kayıt Edicinin Adresi, Kayıt Edicinin İletişim Adresleri, Telefon Numarası ve E-Posta Adresi, Alan Adının Kayıt Edildiği Tarih ve Kayıt Bitiş Süresi”.