DMOZ Kaydı Kontrolü

Sitenizin adresini girerek sitenizin Dmoz kaydı var mı yok mu öğrenebilirsiniz!

En fazla 100 URL girin (Her URL ayrı satırda olmalıdır)



DMOZ Kaydı Kontrolü Nedir?

DMOZ Kaydı Kontrolü

Makalemiz içerisinde “ DMOZ Kaydı Kontrolü nedir – DMOZ Nedir ? ” şeklinde bilgiler paylaşacağız.

DMOZ Kaydı Kontrolü Nedir ?

Eğer bir web siteye sahipseniz, sitenizin DMOZ web dizini içerisinde listelenmesi çok önemlidir. Çünkü DMOZ web dizini içerisinde listelenen web siteler, arama motorları tarafından daha çok dikkate alınır ve daha değerli oldukları varsayılır. Sizlerde web sitenizin DMOZ sitesinin listesinde yer alıp almadığını kayıt kontrolü yaparak sorgulayabilirsiniz.

 

DMOZ Nedir ?

DMOZ Türkçe olarak “Açık Dizin Projesi”, İngilizce olarak “Open Directory Project (ODP)” şeklinde isimlendirilmektedir. DMOZ aracılığı ile internette bulunan web siteleri konuları göre sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırılan bu web siteleri gönüllü editörler tarafından incelenir. İncelendikten sonra öne çıktığı düşünülen web siteleri web dizini içerisinde yayınlanır. Bu sitelerin yayımlandığı web dizinine DMOZ adı verilmektedir. DMOZ’da yapılan bu işlemler özgür bir lisans ile yayınlanmaktadır. Bu yüzden birçok arama motoru, veri kullanmak istediği zaman hem DMOZ içerisinde yer alan web sitelerini doğrudan inceler hem de özgür bir lisans ile yayınlanan DMOZ’daki verileri kullanır.  DMOZ bünyesinde yasadışı, kalitesiz, güvensiz ve problemli olan web sitelerini listelemez. Açık Dizin Projesi’nin sahibi America Online (AOL)’dır. Proje ilk kurulduğu zaman directory.mozilla.org alan adını kullanmıştır. Bu yüzden Directory Mozilla sözcüklerinin kısaltılmasından meydana gelmiştir. Fakat günümüzde Mozilla Vakıf veya Mozilla projeleri ile herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.

DMOZ, sınıflandırılmış en geniş boyuta sahip web içeriğini sağlayan veri tabanıdır. Bu yüzden DMOZ Kaydı Kontrolü yapmak önem arz eder. DMOZ’un editör kadrosu internet kullanıcılarından oluşmaktadır. Bu editör kadrosu web sitelerinin, kaynakların incelenmesini sağlayan kolektif beyin topluluğudur. Arama motorları ve portallar büyük oranda DMOZ web dizininden faydalanmaktadır. Bu web dizini sayesinde arama motorları ve portallar         kendi dizin hizmetlerini büyük oranda geliştirmektedir. Bu arama motorları ve portalların bazıları “DirectHit, Google, Netscape Search, AOL Search, HotBot, Lycos” şeklindedir. Bunların haricinde bunun gibi yüzlercesi vardır.

 

DMOZ’a Nasıl Site Önerilir ?

DMOZ detaylı bir şekilde taranan internet kaynaklarını barındıran bir web dizinidir. Bu yüzden, bu web dizini internet kaynakları ve web siteleri için referans sağlayan bir kütüphaneye benzemektedir. Dizin, bu kaynakları konularına göre ayırmakta ve genelden özele sınıflandırmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz DMOZ bünyesinde bulunan editörler kendilerine gelen bütün site önerilerini değerlendirirler. Bu yüzden siteniz içerisinde belirli kurallara uyarak DMOZ’da listelenmesini sağlayabilirsiniz. Bu kurallardan bahsedelim.

 

Birinci Kural;

Yansı (mirror) olan siteleri önermeyin. Yansı siteler bünyesinde aynı içeriği barındıran sadece URL’si farklı olan sitelerdir. İngilizce olmayan sitelerinizi World adı altındaki en uygun kategori sınıfına gönderin. Yasadışı içerik barındıran siteleri önermeyin. Site adresi başka bir adrese yönlendirme sağlayan siteleri göndermeyin. Sahip olmadığınız farklı adresleri önermeyin ve daha önce önermiş olduğunuz siteyi bir daha göndermeyin. Ortaklık bağlantısına dayanan siteleri önermeyin. Henüz “yapım aşamasında” olan siteleri dizine önermeyin. Sitenizi önermeden önce tamamlanmasını bekleyin. Ayrıca kırık grafik ve bağlantı içeren siteleri önermeniz uygun değildir.

 

İkinci Kural;

Sitenizin durumunu ve listelenip listelenmediğini öğrenmek için DMOZ sitesinden sitenizin DMOZ Kaydı Kontrolü işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama işlemi size zaman kazandıracaktır.

 

Üçüncü Kural;

Sitenizin sahip olduğu içerik ile doğru orantılı olarak hangi kategori içerisinde yer alması gerektiğini belirleyin. Bu kategoriyi belirlemek sizin için oldukça kolay olacaktır. Çünkü DMOZ sitesi sizlere geniş yelpazede kategori listesi sunmaktadır. DMOZ kaydı için göndereceğiniz site için tek ve en alakalı kategoriyi seçerek oraya göndermelisiniz. Yanlış kategori seçimi yaptığınız taktirde siteniz listeden silinebilir veya reddedilebilir. Ayrıca kategorilerin bazılarında “adres düzelt” ve “adres öner” gibi seçenekler bulamayabilirsiniz. Bu, kategorilerin başvuru kabul etmediği anlamına gelmektedir. Bu yüzden en doğru kategori seçimi yapmalısınız.

 

Dördüncü Kural;

Kategori seçimini yaptıktan sonra, DMOZ sitesinden seçtiğiniz kategoriyi bularak “adres öner” butonuna giriş yapın. Öneri formundaki talimatları dikkatli bir şekilde izleyin. Sitelerin açıklamaları, sitede bulunan içerikleri kısa ve düzgün bir biçimde açıklama sağlamalıdır. Bu açıklamalar reklam içermemelidir. Reklam amacı ile gönderilen bir sitenin onaylanması mümkün değildir. Bu yüzden DMOZ Kaydı Kontrolü işleminde sıkıntı yaşamamak için, açıklama kısmını son derece objektif ve dürüş bir tavırla doldurmalısınız.